Informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen rond wonen

Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg

Woningkwaliteit: voorkomen is beter dan genezen

Gepubliceerd op  donderdag 18 jul 2024 om 09:55 uur
Elke woning in Vlaanderen moet conform zijn, toch blijkt 6 op 10 woningen niet te voldoen aan de minimale kwaliteitseisen. Hoe doen we beter?

Elke woning in Vlaanderen moet conform zijn. Uit het jaarverslag van Wonen in Vlaanderen blijkt dat 6 van de 10 gecontroleerde woningen in Vlaanderen niet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen. In maar liefst 56% van de woningen werd er een risico op elektrocutie vastgesteld en 43% beschikte over onvoldoende rookmelders. Verder voldeed 34% van de woningen niet aan de vereiste dakisolatie en was bij 25% de borstwering onveilig. Maar hoe kan je deze gebreken nu voorkomen?  

Periodieke controle van elektrische installaties! 

Iedereen weet dat een elektrische keuring verplicht is bij een verkoop van een woning. Maar de veiligheid van de elektrische installatie moet gedurende de gehele levensduur worden gecontroleerd en daarom is een periodieke controle ook verplicht. Deze periodieke controle wordt al te vaak vergeten. Voor huishoudelijke installaties is dit om de 25 jaar. Ook als je aanpassingen doet aan je elektrische installatie, vraag je best na of een elektrische keuring noodzakelijk is.  

Voldoende dakisolatie plaatsen! 

Hoewel de dakisolatienorm reeds dateert van 2015, worden hier al te vaak nog inbreuken tegen vastgesteld. Aangezien dakisolatie niet altijd zichtbaar is, kan ook een voldoende lage energiescore op het EPC aantonen dat een woning voldoet aan de norm. 

Opgelet! Vanaf 2030 komt er ook een maximale EPC-score, die geleidelijk aan verstrengt. Het aanscherpen van deze maatregel zal gefaseerd gebeuren met mijlpalen in 2030, (2035) en 2040! Moet je nog isoleren? Isoleer voor de toekomst!

Borstweringen bij lage ramen plaatsen! 

Elke opengaand laag raam (<75 cm) en terras op verdieping dient voorzien te worden van een borstwering om valgevaar te minimaliseren. Een goede borstwering is minimaal 75 cm hoog, stevig verankerd en eventuele openingen zijn niet te groot.  

Ga je jouw ramen vernieuwen of ben je van plan een nieuwe borstwering te plaatsen? Volg dan de normen opgelegd door Buildwise. Zo kom je, in geval van een verstrenging in de toekomst, niet voor onnodige extra kosten te staan. 

Periodiek onderhoud van alle verbrandingstoestellen! 

Voor cv-installaties is een periodiek onderhoud verplicht. Voor afzonderlijke toestellen zoals kachels, haarden, … is dit geen wettelijke verplichting, maar wel aan te raden. Deze verplichting kan echter wel opgenomen zijn in je huurcontract of brandverzekeringpolis. Kijk zeker op regelmatige basis alle aansluitingen goed na. Haalt het toestel zijn verbrandingslucht uit de ruimte waarin het is opgesteld, zorg dan voor een permanent geopende ventilatierooster in de ruimte in contact met de buitenlucht.  

Met een goed onderhoud en doordacht verbouwen sta je dus een stapje voor. 

Ben je huurder en denk je dat je woning niet voldoet? Ga eerst in gesprek je verhuurder!

Naar top